V okviru ameriškega ministrstva za kmetijstvo deluje skupina EWG, ki vsako leto pregleda 48 vrst sadja in zelenjave in sestavi poročilo o sledovih pesticidov. Delež živil okuženih s temi strupi je vsako leto višji. Lani je bilo okuženih 62 % testiranih živil, letos 65 %.
Letošnji seznam najbolj zastrupljenih živil se malenkost razlikuje od lanskega. Slabše se je odrezala predvsem listnata zelenjava, jabolka, ki so zasedla sramotno prvo mesto, pa so bila v 99 % testiranj okužena z več kot 15 pesticidi. Najslabše se je glede na rezultate prejšnjih let odrezal grah. Še lani so zaznali 5 pesticidov, letos v povprečju 13.
In še na nekaj opozarja EWG. Tudi domača vrtna ali balkonska zelenjava je vsako leto slabše kvalitete. V povprečju imajo doma pridelana živila vsaj 5-krat manj strupenih snovi, a se stvari zaradi zastrupljene zemlje, zlasti kupljene, vnaprej pripravljene, ki jo dobimo v velikih trgovskih centrih, slabšajo.
EWG zaključuje poročilo z ugotovitvijo, da so bila nekoč uvožena živila zaradi transporta in skladiščenja bolj onesnažena, danes pa ni več razlik. EWG prav tako svetuje, da uživamo samo olupljena ali termično obdelana jabolka, jagode pa celo odsvetujejo otrokom do 3 leta starosti.
Seznam živil z največ pesticidi:
1. jabolka 2. jagode 3. grozdje 4. zelena 5. breskve 6. špinača 7. paprika 8. nektarine, uvožene 9. kumare 10. češnjev paradižnik 11. grah, uvožen 12. krompir 13. čili, pekoča paprika 14. borovnice, domače 15. solata 16. ohrovt 17. slive | 18. češnje 19. nektarine, domače 20. hruške 21. mandarine 22. korenje 23. borovnice, uvožene 24. stročji fižol 25. buče, rumene 26. bučke, zelene 27. maline 28. brokoli 29. grah, domač 30. čebula, šalotka 31. pomaranče 32. banane 33. paradižnik 34. lubenice | 35. medene melone 36. gobe 37. sladki krompir 38. cvetača 39. melone 40. grenivke 41. melancani 42. kivi 43. papaja 44. mango 45. šparglji, beluši 46. čebula, rdeča 47. fižol, uvožen 48. zelje 49. koruza 50. jedilna koruza 51. avokado |
Podatki sicer veljajo za ameriški trg, v Sloveniji pa podobnih analiz nimamo, kar pa seveda ne pomeni, da pri nas hrane okužene s pesticidi ni.